Uluslararası Çanakkale Bienali, kurulduğu 2006 yılından bu yana Çanakkale'yi, Akdeniz havzası ile Avrupa ve Ortadoğu coğrafyalarının kesişim noktasında, çağdaş sanatın üretim, izlenme ve algılanması için uluslararası bir merkeze dönüştürmek; uluslararası sanatçıları ve sanat uzmanlarını davet ederek, kenti bu sanatçıların ve iletişim ağlarının gündemine yerleştirmek; kamusal alanlar, sanat ve kültür kurumları, üniversiteleri sanatçılarla işbirliğine davet ederek, karşılıklı etkileşim ve iletişim ortamı yaratmak; Çanakkale'yi küresel sanat ve kültür sanayi ile iletişim ağları içine konumlandırmak ilkelerini benimsiyor.
Bu ilkeler doğrultusunda 1914-2014 Birinci Dünya Savaşı'nın 100. yılının çeşitli etkinliklerle hatırlandığı ülkelerde açtığı düşünce, yorum ve eleştiri alanı Çanakkale Bienali için elverişli bir kavramsal ortam oluşturdu. Birinci Dünya Savaşı'nın 100. yılında bu savaşa katılmış veya süreç ve sonuçlarından etkilenmiş bütün ülkelerde çeşitli etkinliklerle gündeme geldi. Uluslararası Çanakkale Bienali, bu konuyu ele alarak kültürel ve sanatsal açıdan bu gündeme etkin bir biçimde katılmayı hedefledi.
Bu yıl bienal, 20.yy başından bugüne en etkin düşünme ve eleştirme aracı olan görsel sanat ve kültür üretimleri aracılığıyla 1914'den günümüze değin sürmekte olan siyasal, toplumsal, kültürel olayları ve savaşların etkilerini yeniden değerlendirmeyi, irdelemeyi ve yorumlamayı amaçladı. Dünya tarihinde bir dönüm noktası olan Birinci Dünya Savaşı'nı, bu trajedinin önemli bir boyutunun yaşandığı Çanakkale'nin tarihsel, kültürel ve doğal özelliklerine de bağlamayı önerdi.
Bu savaşın ve yüzyılın, tarihsel Osmanlı coğrafyasında ve bugünün siyasal haritasında sürmekte olan etkilerinin yerel, ulusal ve uluslararası bağlamlarda yeniden değerlendirildiği 4. Uluslararası Çanakkale Bienali, savaşa katılmış bütün ülkelerle etkin bir iletişim ve işbirliği ortamı, ortak bir çalışma ve üretim zemini olarak kendini yapılandırdı.
Bienale, özellikle bugüne değin ürettikleri yapıtlarıyla Avrupa, Balkanlar, Kafkaslar ve Ortadoğu ekseninde küresel savaş ve barış süreçlerini, savaşların ve savaş sonrası gelişmelerin siyasal, ekonomik, toplumsal ve kültürel etkilerini ve yol açtığı değişimleri değerlendiren, irdeleyen ve yorumlayan sanatçılar davet edildi. Bu sanatçıların duyarlılık ve öngörü içeren yapıtları, ülkelerinin özgün koşullarına odaklanırken küresel boyuttaki olgulara da değiniyor, böylece dünya tarihine ve günümüze dair görsel bir bellek, bir imge birikimi oluşturuyor. Bienalde bir araya getirilerek sunulan bu görsel imge birikiminin özellikle günümüzün genç kuşağı için önemli bir düşünseleleştirel temel sağlayacağını umut ediyoruz.
Doğtaş tarafından tahsis edilen kent merkezindeki üç katlı mobilya mağazası, 4. Uluslararası Çanakkale Bienali ana mekânı olarak işlev gördü. Daha önceki bienallerde olduğu gibi Çanakkale'nin özgün yapı ve kamusal alanları ile Korfmann Kitaplığı, Yalı Hanı, Eski Ermeni Kilisesi, Mahal Sanat ve civarındaki eski depolar gibi özgün mekânlar da Bienal sergi ve etkinliklerine ev sahipliği yaptı. Bienale katılan sanatçıların uluslararası sergilerde gösterilmiş resim, fotoğraf, video ve yerleştirmeleri yanında, bu bienal için üretilmiş yeni çalışmalar da bu mekanlarda ziyaretçilerle buluştu. Çanakkale Belediyesi tarafından desteklenen Uluslararası Çanakkale Bienali'nin ayrılmaz bir parçası olan Bienal Genç, Bienal Çocuk ve Bienal Engelsiz programları ile bunlara eklemlenen “Bienaldeyiz” Kadın Girişimi, Bienalin oluşturduğu görsel ve kavramsal çerçeveden hareketle etkinliklerini gerçekleştirdi. Bu çalışmalar hem bienalin ana sergisini besledi, hem de bienalin açık kaldığı 5 hafta süresince kentte farklı etkinlik ve çalışmalarla bienalin görsel ve düşünsel özelliklerini geniş kitlelerle etkin bir şekilde buluşturdu.
Küratoryel Ekip
- Küratoryel Ekip: Beral Madra, Seyhan Boztepe, Deniz Erbaş
- Genel Sanat Yönetmeni: Beral Madra
- Genel Direktör: Seyhan Boztepe
- CABININ Yönetici Küratör: Deniz Erbaş
- Sergileme Sorumlusu: Kubilay Özmen
- Editörler: Çağla İlk, Deniz Erbaş, Marko Stamenkovic
- Küratör Asistanı: Irene Panzani
- Prodüksiyon Ekibi: Kubilay Çzmen, Erdal Sezer, Mert Karaçıkay, Onur Tekin, Cem Katı
- Koordinatörler: Deniz Erbaş, İsmail Erten, Özen Algönül Erkek, Aynur Ganiler, Gözde Robin, Tuğba Elmacı
- Çeviriler: Tuna Poyrazoğlu, Selma Öğünç, Liz Erçevik Amado, Nazım Hikmet Richard Dikbaş
- Grafik Tasarım: Serdar Negir
- Web: Yıldırım Şahiner
- Fotoğraflar: Rıdvan Bayrakoğlu
- Bienal Çocuk: Erdinç Alnıak, Gizem Alnıak, Duygu Dalgıç
- Bienal Engelsiz: Ilgın Aydınoğlu, Didem Gürdoğan, Gülay Bora
- Bienal Genç: Onur Tekin (Ekip Lideri), Ece Başoğul, Ilgın Karadağ, Cihangir Duyar, Ece Güneş Erten, Yusuf Berk Akpınar, Aslı Özkan, Bayram Ada, Aslı Toker, Ender Açıkalın, Ceren Arslan, Murat Çakmak, Feyyaz Ali Derin, Özge Gürbulak, Murat Erdem Sevimli, Tuğçe Terzioğlu, Aslıhan Keleş, Müge Gökçay, Aydın Üzmez, Helin Sude Boztepe
- BİENALDEYİZ Koordinasyon Ekibi: Özen Algönül Erkek, H. Okyar İğli, Emine Biçici, Nalan Aküzüm, Şebnem Kumtepe, Aynur Ganiler, Yasemin Eybey, Tuğba Elmacı, Alev Tetik, Günsel Nuroğlu, Seda Mendilci, Didem Gürdoğan, Emine Önder, Nazmiye Gök, Hülya Gürbüz, Hasan Sami Er, Sevgi Uluşal
- Teşekkürler: Ahmet Sipahioğlu, Ahmet Uslu, Akın Aksu, Akın Yalman, Ali Akol, Ani Setyan, Armağan Aydeğer, Asena Günal, Aslı Çetinkaya, Atilla Aşçı, Ayça İnce, Aynur Ganiler, Barış Öktem, Bige Örer, Bilge Şimşek, Can Burak Bizer, Canan Bingül, Didem Çatal, Didem Gürdoğan, Deniz Kürşat, Doğan Türkmen, Ekim Öztürk, Fırat Arapoğlu, Hakan Kırdar, Hasan Turhanlı, Hüseyin Harput, İlker Ülker, İsmail Bütün, Levent Çelikel, Meriç Altın, Mevlüt Savrul, Mustafa Sevim, Osman Kavala, Osman Köker, Özaydın Özdemir, Özcan Molay, Özlem Eryiğit, Özay Sevinç, Pelin Demir, Rüstem Aslan, Salih Bıçaker, Sedef Ecer, Serhat Doğu, Sevinç Sezer, Suat Karataş,Sevil Albay, Sevim Ateş, Tuncay Alpı, Vahid Novruzov, Yusuf Kayaalp, Zeynep Boratav
11 Ekim 2014 – MAHAL SANAT
Panel: Zafer ve Şehitlik Sarhoşluğu: Harp Mecmuası’nda Çanakkale Cephesi ve Propaganda
Fırat Arapoğlu & Nazan Maksudyan
20-21 Ekim 2014 – MAHAL SANAT
Çağdaş Bir Yolculuk: Göçmen Kadınların Hafizası ve Geleceği Projesi Sonuç Toplantısı ve Film Gösterimleri
Proje Ortakları: Dynamo Theatre, Marsilya / Les Halles de Schaerbeek, Brüksel / Troya Genç Çevre Derneği, CABININ / Çanakkale Clopot Vakfı, Suceava
25 Ekim 2014 – ERKAN YAVUZ DENEYSEL SANAT ATÖLYESİ
Belgesel Gösterimi: “Öteki Kasaba” Yönetmen Nefin Dinç’in katılımıyla
İstanbul Amerikan Konsolosluğu İşbirliğiyle
31 Ekim 2014 – MAHAL SANAT
Sunum: Birinci Dünya Savaşı Öncesinde Türkiye’de Kültürel Çeşitlilik ve Çanakkale
Osman Köker (Birzamanlar Yayıncılık), Orlando Carlo Calumeno Koleksiyonu’ndan Kartpostallarla
26 Eylül 2014, CUMA Saat 09:00-17:00
Performans Atölyesi: Nezaket Ekici
Bienaldeyiz. Yer: Eski Ermeni Kilisesi
26 Eylül 2014, CUMA Saat 17:00-19:00
Sunum: Klaus vom Bruch, Savaş Kaprisi No.3 Yerleştirme (in-situ)
Yer: Yalı Hanı
26 Eylül 2014, CUMA Saat 22.00-24.00
Film Gösterimi: Anne Kodura “Ki Kimse Bunu Fark Etmesin“ Türkiye Prömiyeri, yönetmenin katılımıyla
Yer: Erkan Yavuz Deneysel Sanat Atölyesi
27 Eylül 2014, CUMARTESİ Saat 16:30
Özel Proje Açılışı: Joseph Semah, Eva Beierheimer & Miriam Laussegger “Sen de konuş, Gölge [hesterpanim]”
Küratör: A.S. Bruckstein Çoruh / Taswir Projects Yer: MAHAL Sanat
27 Eylül 2014, CUMARTESİ Saat 17:15
Açılış: Akram Zaatari “Reddeden Pilota Mektup”
Yer: Korfmann Kütüphanesi
27 Eylül 2014, CUMARTESİ Saat 18:00
Resmi Açılış
Yer: DOĞTAŞ Bienal Ana Mekanı