Git Gidebildiğin Yere / Özel Gösterim
Marsilya’dan Dynamo Tiyatrosu’nun bir göç hikâyesini anlatan “Git Gidebildiğin Yere” oyunu, MAHAL’e özgü bir uyarlama ve video gösterimleri eşliğinde sahnelendi. Türkiye-Suriye sınırında başlayıp, Belçika’nın Ostende şehrine, oradan da Marsilya’ya uzanan oyunda, Kardelen’in mücadeleli göç öyküsü üç farklı yazar tarafından anlatılıyor: İlk bölümünde Türk yazar Sedef Ecer, hayali bir ülkeden yola çıkan, Türkiye’den geçerek illegal yollardan Avrupa’ya ulaşmaya çalışan üç kadınla, onların hikâyesini çağdaş sanat enstalasayonuna dönüştüren bir sanatçının öyküsünü anlatıyor. İkinci bölümde Fransız yazar Michel Bellier, onlar ve onlar gibi kadınların illegal yollardan Fransa’ya geldiklerinde nasıl köleleştirildiklerini, üçüncü bölümdeyse, Belçikalı yazar Stanislas Cotton, bir kadın karakterin Brüksel’de başına gelenleri şiirsel bir dille anlatıyor. Marsilyalı yönetmen Joelle Cattino’nun video ve müzik dilini de kullanarak yönettiği ve Marseille Provence 2013 programında yer alan oyun 2013 yılında birçok prestijli tiyatroda oynandı, 2014 yılında da Marsilya ve Belçika’nın önemli tiyatrolarına turneye çıktı.
11 Aralık tarihinden itibaren ise, kadın göçüne odaklanan, Belçika, Fransa ve Romanya ortaklığında CABININ-Çanakkale Bienali İnisiyatifi tarafından Çanakkale Belediyesi’nin katkılarıyla hayata geçirilen ve Avrupa Komisyonu tarafından desteklenen “Çağdaş Bir Yolculuk: Kadın ve Göç” projesi kapsamında, Sedef Ecer, Michel Bellier ve Joelle Cattino, gençlerle 2 haftalık yaratıcı yazım ve tiyatro atölyesi düzenledi. Göçmen kadın hikâyelerine yoğunlaşacak atölyelere katılacak gençlerin tiyatro yazımı, gerçek hayatlardan hareketle kurgu öyküler anlatma, sahneleme gibi farklı konularda bilgi ve beceri kazanması amaçlandı.
“Çağdaş Bir Yolculuk: Kadın ve Göç” projesinin Türkiye ayağı İsmail Erten, Deniz Erbaş ve Seyhan Boztepe tarafından yönetildi.
Yazarlar: Sedef Ecer, Michel Bellier ve Stanislas Cotton
Yönetmen: Joëlle Cattino
Oyuncular: Sylvie Amato, Joëlle Cattino, Sedef Ecer, Blanche Van Hyfte, Aïssa Busetta ve Fehmi Karaarslan