Engellilik Haftası Etkinlikleri
Dünya çapında, 10-16 Mayıs tarihlerinde düzenlenen “Engelliler Haftası” kapsamında, MAHAL Sanat’ta düzenlenen fotoğraf sergisi ve söyleşide, farkındalık ve erişim kavramlarına vurgu yapıldı.
Türkiye’nin sayılı savaş muhabirlerinden olan Hakan Kumuk, 1980’lerin ikinci yarısından bu yana 1991 Körfez Savaşı, 1992 Abhaz-Gürcü savaşı, 1994 yılında Saray Bosna savaşı, 1995 yılında Çeçenistan savaşı, 1997 yılında Kosova savaşını, 1998 yılında Endonezya’nın Doğu Timor adalarındaki iç savaşı fotomuhabir olarak izlemenin yanı sıra, savaşın vahşetini tüm dünyaya gösterme ve insanı yardım alanlarında da emek verdi. Bu çalışmaları TGC , İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi, MGD gibi saygın kurumlarca ödüllendirildi. 2007 yılında Gazeteci arkadaşı Bengüç Özerdem ile birlikte Güney Kutbuna giden ilk Türk olarak tarihe geçti.
Gazetecilik yıllarının ardından fotoğrafçılığı ağırlık veren Kumuk, 2016 yılında Bir Can Bin Umut – Serebral Palsili Çocuklar Derneği ile gerçekleştirdiği fotoğraf projesiyle, bir süre önce yerleştiği ve hemşerisi olduğu Çanakkale’de ilk kez sanatseverlerle buluştu. “Beynimdeki Özgürlük” başlığını taşıyan ve serebral palsili çocukların atlarla terapi (hippoterapi) süreçlerini belgeleyen fotoğraflardan oluşan seri, dünyada 4 binde çocukta bir görülen bu hastalığa dair farkındalık oluşturmayı, elde edilecek gelirle de serebral palsili çocukların ameliyat, tedavi, eğitim ve sosyal masraflarına katkı sunmayı amaçlıyor.
Kumuk’un 39 kareden oluşan “Beynimdeki Özgürlük” sergisi, Çanakkale’de engellilik alanında çalışan bir çok sivil toplum gönüllüsü ve engelli topluluğunun katılımıyla 12 Mayıs cuma günü açıldı. Açılışa katılan Spastik Özürlü Çocuklar Eğitim Vakfı Başkanı Muzaffer Bayraktar ve Çanakkale Belediye Meclis Üyesi ve Çanakkale Çağdaş Eğitim Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Bilge Şimşek, engellilik alanındaki eğitim, erişim ve farkındalık çalışmaları konusunda bilgi alışverişinde bulundular.
Serginin ikinci günü ise, “Engellilik Farkındalığı” başlığını taşıyan söyleşi, ülke çapında bu alanda çalışan bireyleri bir araya getirdi. İstanbul Üniversitesi Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi üyesi Ilgın Aydınoğlu, yıllardır engellilik alanında yürüttükleri saha çalışmalarından hareketle, toplumun engellilik algısını ele aldı. Kendileri de serebral palsili olan, ve halihazırda yükseköğretimlerine devam eden eğitim antropologu Seben Ayşe Dayı ile Yeditepe Üniversitesi’nde makine mühendisliği okuyan Serim Berke Yarar ise toplumsal hayata ve eğitim süreçlerine eşit katılım bağlamında yaşadıkları deneyimleri aktardılar. Çanakkale Bienali İnisiyatifi (CABININ) kurucu başkanı Seyhan Boztepe ise, hayata geçirdikleri çağdaş sanat etkinlikleri kapsamında, temel insan haklarından biri olan kültür ve sanata eşit katılım noktasında engellilerin erişim ve katılımı ile toplumda farkındalık yaratma yönünde hayata geçirdikleri çalışmalara değindi. Söyleşinin tüm katılımcıları, toplumda engellilik algısı konusunda daha çok çaba harcanması gereğini vurgularken temel bir ayrıma dikkat çektiler: Toplumsal bağlamda engelliler farklı ya da ayrıcalıklı bir muamele görmek istemiyorlar; engellilerin toplumdan asıl talepleri, her birey gibi eşit haklara sahip olmak ve erişim ve katılım noktasında kendilerini herkesle eşit hissetmek.
Hakan Kumuk’un “Beynimdeki Özgürlük” fotoğraf sergisi, 21 Mayıs tarihine kadar süren sergideki fotoğrafların satışından elde edilen gelir Bir Can Bin Umut Derneği’ne bağışlandı.