1971'de Mardin'de doğdu. İstanbul'da yaşıyor ve çalışıyor.
Halil Altındere Berlin Bienali için hazırladığı "Vatan" adlı video için Suriyeli rapçi ve aktivist Ebu Hajar ile işbirliği yaptı. Bu video çalışması, Arap Baharı sonrasında Orta Doğu’da patlak veren ve dalga dalga yayılan demokrasi yanlısı ayaklanmalarla ve milyonlarca sivili ülkelerini terk etmeye zorlayan rejimlerin şiddetli tepkisi ile yakından ilgilidir. Ayrıca mültecilerin yeni bir yaşam arayışı içinde komşu ülkelere ve Avrupa’ya yaptıkları tehlikeli yolculukla ilgilidir. Bugün dünya, II. Dünya Savaşı’ndan bu yana yaşanan en büyük mülteci krizine tanık olmaktadır. Bu proje şu anda kendisi Berlin’de yaşayan, Suriyeli rapçi ve mülteci Ebu Hajar’ın şarkıları aracılığı ile mevcut krizi ele almaktadır. Türkiye’den ve Almanya’dan sunduğu görüntülerle göçmen krizinin sonuçlarını keşfediyor. Videonun öyküsü 2011’de başlayan mülteci krizi ile yakından ilişkilidir ve Ebu Hajar’ın hayatı ve göçe zorlandığı döneme ilişkin daha odaklı bir açıklama yapabilmeyi amaçlamaktadır. Altındere’nin Türkiye ve Almanya’da çekilen, gerçekçilik ve mizahı harmanlayan yeni videosu “Vatan” (2016), Türkiye ve dünyayı içine çeken krizi anlatan gerçek hayat görüntülerinin bir araya getirilmesinden oluşmuş sahneleri içermektedir. Video, mayınlarla kaplı bir alanı aşarak sınırı geçmeye çalışan ve dikenli telleri aşmak için sıra dışı bir beceriklilik gösteren mültecilerin görüntüleri ile açılır. Neyin haber görüntüsü neyin sahne olduğunu anlamak neredeyse imkansızdır. Video lüks bir yoga kampından, Ege Denizi üzerinden Balkanlar’a yapılan yolculuktan ve Truva ve Medusa gibi mitolojik öykülerden söz eden sahneler içerir.
Halil Altındere 1990'larda Türkiye'nin kültürel oluşumunu büyük ölçüde şekillendiren Türk sanatçılarının kuşağından geliyor. Onun sanatı göç, alt kültürler, kimlik ve cinsiyet gibi konularla ilgili soruların yanı sıra, Batılı çağdaş sanat akımlarının Türkiye'nin güncel yaratıcı ortamı üzerindeki etkilerini araştırıyor. Bu yeni işinde Altındere Çanakkale- Türkiye’de kalan bir grup mülteci ile birlikte çalışıyor. Altındere, göçmenlerin uçağın üzerine tırmanmalarını isteyerek hem zorunda kaldıkları bu tehlikeli yolculuğa gönderme yapıyor, hem de orta doğunun bir geleneği olan tren sörfünü anımsatıyor.
Pek çok Suriyeli mülteci daha iyi bir yaşam arayışı ile Avrupa'ya ulaşmak için Akdeniz ve Ege Denizi boyunca çok tehlikeli yolculuklar yapmak zorunda bırakılmışlardır. Bu tehlikeli yolculuk boyunca hayatını kaybeden çok olmuştur. Köfte Havayolları Avrupa Birliği’nin göçmen politikalarını doğrudan ve açık bir şekilde eleştirirken, aynı zamanda dünyanın ikiyüzlü ve milliyetçi yüzünü de gösteriyor.
***Canakkale Bienali’nin büyük desteği ile üretilmiştir.
Boks Torbası, Mermer Kum Torbası, 110 x 30 x 30 cm, 2012, Sanatçının ve Agah Uğur’un izniyle.