Kemeraltı Çarşısı, İzmir kentinin çekirdeğini oluşturan Smyrna Antik Limanı’nın da olduğu bölgededir. KEMERALTI, şimdiki adıyla Anafartalar Caddesi, Basmane Altınpark’tan başlar, Tilkilik, Dönertaş, Keçeciler, Mezarlıkbaşı, Eski Mahkeme Önü, Şadırvan Camii, Balcılar İçi gibi çarşı dilimleriyle ilerler ve Konak’ta Hükümet Konağı önünde son bulur. Antik Liman M.Ö 300’lerde, Büyük İskender’in Pagos tepesine (Kadifekale) inşa ettiği kalenin surlarının genişletilmesiyle canlanmaya başlar.
Smyrna Antik Limanı’nın kontrolü Bergamon Devletinden sonra Roma İmparatorluğu’na geçer.
Roma egemenliği altında limanın tam girişine bir kale inşa edilir. Bu kale Türk kaynaklarında “Ceneviz Kalesi” ve “Kal’a-İzmir-i Cedid” adıyla geçmektedir. Bugün hiçbir izi kalmayan Kalenin Hisar Camii’nin hemen yanında bulunduğu tespit edilmiştir.
15. yüzyıl başında Timurlenk tarafından fethinin ardından kısmen doldurulan liman, küçülse de iç liman işlevini devam ettirir. Bu limanın etrafı 17. yüzyıldan itibaren Kemeraltı Çarşısı işlevi kazanır ve Anadolu’nun önemli bir ticaret merkezi haline gelir. 19. yüzyılda uluslararası deniz ticaretinde önemli bir uğrak olan liman etrafında sıralanmış̧ han ve depolarda saklanan, gelen ve giden mallar, iç limana giren kayıklar yardımıyla açıkta bekleyen uzun yol gemilerine taşınmaktadır. İlerleyen yıllar içerisinde kentleşmenin artmasıyla iç limanı işlevini yitirecek ve denizle bağı tamamen yok olacaktır.
Kemeraltı’nın en karakteristik yapılarından biri olan Hisarönü Hisar Camii avlusundaki Çınar ağaçları bölgedeki önemli bir ekolojik noktadır. Altında kahveler içilip yemekler yenen ulu çınarlar, aynı zamanda kentin en bilindik fide pazarıdır. Domates biber fideleri, çiçekler, fesleğenler ve daha bir sürü saksı bitkileri burada satılır.