Psikososyal Destek Temelli Sanat Atölyeleri için Protokol
Afet ve göç deneyimine sahip çocuklarla hayata geçirilecek psikososyal destek temelli sanat atölyelerinde aşağıdaki ilkelere hassasiyetle uyulmaya çalışılması hem atölye düzenleyen sanatçıların emin adımlarla ilerlemesini hem de çocukların birbirleri arasındaki bağların güçlenmesini sağlayacak, düzenlenen etkinliğin herkes açısından iyileştirici etkisini güçlendirecektir:
1. Eğitimcinin Eğitimi: Afet ve göçe maruz kalmış çocuklarla psikososyal destek temelli sanat atölyeleri düzenleyecek sanatçı ve eğitmenlerin çalıştıkları bireylerin afet sonrası ihtiyaçlarına uygun yönergeleri güvenli sunabilme becerileri geliştirmeleri, etik esaslara bağlı hareket etme duyarlılığı kazanmaları ve kendilerini ikincil travmatizasyon riskine karşı koruyacak özbakım becerileri edinmeleri için “Sanat Temelli Psikososyal Destek Yönergeleri Eğitimi” almaları önemle tavsiye edilir.
2. Tanışma ve Güven Oluşturma: Atölye öncesi ve sonrası rutin tanışma ve paylaşım çemberi yapılması, çocukların güvende hissetmesini ve duygusal olarak açılabilmelerini sağlar.
3. Saygı: Çocukların etkinliklere katılımı konusunda teşvik edilmesi ama ısrarcı olunmaması, koşulsuz kabul hissini pekiştirir.
4. Bireysel Farklılık: Atölye etkinliklerini anlamakta güçlük yaşayan çocuklar için tekrar tekrar anlatılması kendilerini iyi hissetmelerini sağlar.
5. Stresle Başa Çıkma Becerileri: Nefes ve gevşeme teknikleri uygulamaları, çocukların var olan kaynaklarını tanıma ve olumsuz koşullarla baş etme becerilerini desteklemeye yardımcı olacaktır.
6. Haklar: Atölyelerin çocuk haklarına saygı göstererek, her çocuğun benzersiz olduğunu kabul ederek yürütülmesi, koşulsuz kabul edildikleri hissini güçlendirir.
7. Yeterlilik: Afet ve göçe maruz kalmış çocuklarla etkili bir şekilde çalışabilmek adına atölyelerin en fazla 15 çocukla ve en az iki eğitmen ile yürütülmesi uygun olacaktır. Atölye düzenleyicilerinin iki kişi olması İhtiyaç halinde birbirlerini desteklemelerini sağlayacaktır.
8. Kültürel Duyarlılık: Atölye yürütücüleri tüm süreçleri katılımcılar arasındaki kültürel ve sosyal farklılıkları kabul ederek ve bu farklılıklara saygı göstererek, böylelikle herkesin kendi değerlerini ifade etme hakkına sahip olduğunu gözeterek tasarlamalı ve yürütmelidir.
9. Güvenlik: Atölye uygulamaları sırasında oluşabilecek olumsuz etkilenme ve kazalara karşı gerekli önlemler alınmalıdır.
10. Güvenli Alan Meditasyonu: İhtiyaç doğrultusunda yapılan bu meditasyon çalışması ile zihnin sakinleşebilmesi, katılımcıların kendisini güvende hissedebilmesi, aynı zamanda da sahip olduğu kaynakları fark etmesi için faydalı olacaktır.
ÇEMBER, Aile ve Çocuk Rehberliği Derneği, 2024, Çanakkale