Psikososyal Destek Uygulamaları

01/05/2024

Aileleri ile birlikte göçe mecbur kalan çocuklar hem Çanakkale’ye kültürel ve sosyal açıdan adapte olmaya çalışırken hem de fiziksel, ekonomik ve sosyal yıkımların yanı sıra travmaya bağlı fizyolojik, bilişsel, duygusal ve davranışsal sorunlarla başa çıkmak için çaba sarf etmektedir. Bu proje kapsamındaki sanat atölyelerinin amacı, travma sonrasında çocukların tepkilerini normalleştirmek ve zorlayıcı yaşantıların etkileri konusunda çocukların psikolojik iyi oluşlarına destek olmak için sanatın iyileştirici ve birleştirici gücünü hareket geçirmektir.

Sanat Atölyelerinin tasarlanma ve uygulama süreçlerinde Çember Aile ve Çocuk Rehberliği Derneği üyelerinden oluşan ve Perihan Keskin Demir yönetimindeki PDR ekibi çocuklar ile tek tek ön test ve son test olarak “Etki Olay Ölçeği” uygulamaları gerçekleştirmiştir.

Deprem gibi doğal bir afet yaşamış insanlarda depremin oluşturduğu stres, korku ve travmanın ölçülmesine yardımcı olan bu ölçek, depremin kişisel yaşam üzerindeki etkilerini, duygusal ve psikolojik belirtileri değerlendirilmek için kullanılmaktadır. Projenin başlangıcında ve bitiminde yapılan testlerin karşılaştırılmasıyla çocukların sanat atölyeleri süreçlerinden edindikleri kazanımların yol açtığı pozitif etkiler ölçülmüştür.

Bu süreçte hem çocuklar hem de ebeveynlerden olumlu geri dönüşler alınmış, çocukların birbirleriyle kaynaşırken, ekip ile de yoğun ve derin bağlar kurdukları gözlemlenmiştir. Psikososyal Destek uygulamalarından temellenen sanat atölyelerinin çocuklarda özgüven, öz farkındalık, ana odaklanma, yeterlilik ve duyarlılık bağlamında olumlu etkilerinin olduğu gözlemlendi.