2023 sonbaharında faaliyetlerine başlayan “Merhaba Sanat” Projesi, 6 Şubat depremleri sonrası bölgeden kentimize gelen çocukların sanatın farklı disiplinleri ve Çanakkale’nin kültürel değerleriyle buluşturulmasını amaçlıyor. Troya Kültür Derneği tarafından ÇEMBER Aile ve Çocuk Rehberliği Derneği ortaklığında, Sabancı Vakfı’nın Hibe desteğiyle, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, ÇOMÜ MSSF, AkçanSA ve ÇASEMDER’in yerel paydaşlığında hayata geçirilen “Merhaba Sanat” projesi, depremin etkilediği farklı kentlerden gelerek kentimize yerleşen ailelerin 7-14 yaş arası çocuklarını Çanakkaleli akranlarıyla sanatın birleştirici ve iyileştirici enerjisi etrafında bir araya getiriyor.
Proje kapsamında Çanakkale’de yaşayan ve çalışan 35 sanatçı ve kültür çalışanı İstanbul Sanatla Yaşam Merkezi kurucu direktörü Yasemin Bihter Adalı tarafından düzenlenen Sanat Temelli Psikososyal Destek eğitimlerine katıldı. Devamında, 14 Kasım 2023 – 3 Şubat 2024 tarihleri arasında Can Ünlü, Derin Uludağ, Dilara Salman, Erdal Sezer, Ezgi Y. Negir, Gökçe Kınay, Hayal İncesağır, Hazal Doğan, Nazlı Kozanoğlu, Ogün Yücel, Segah Atay, Şerife Aslan Yavaşça, Yeliz Saygınar, Tuğba Elmacı, Saygın Mavinil ve Yıldız Çapkan’ın tasarlayıp yönettiği, doğal malzemeler ve geri dönüşüm ürünlerinden de yararlanılan resim, heykel, seramik, origami ve desen odaklı sanat atölyelerine Sanatsever, Bordo Bina ve MAHAL ev sahipliği yaptı. Projenin yerel paydaşı olan ÇOMÜ Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’nin Nedime Hanım Yerleşkesinde ise Öğretim Üyeleri Senem Zeynep Ercan ve Eda Delikçi çocuklarla müzik atölyeleri gerçekleştirdi. Atölyelerin yanı sıra Troya Müzesi ve Ören Yeri’ne, ayrıca Gelibolu yarımadasına kültür gezileri düzenlendi. ÇEMBER Aile ve Çocuk Rehberliği Derneği’nden uzmanlar tüm bu süreçte çocuklar ve aileler ile yakın ilişkide kalarak sanat etkinliklerinin etkilerini gözlemlediler.
Çocukların bu süreçte ürettikleri çalışmaları ise MAHAL’de düzenlenen sergi ve etkinlikte bir araya getirildi. Merhaba Sanat Projesi, Çanakkale’de bulundukları süre zarfında depremzede ailelerin çocuklara sanat yoluyla dokunmayı, akranlarıyla yaratıcı bir bağlamda buluşturmayı, kentin kültürel değerleriyle tanıştırmayı hedeflenen Merhaba Sanat projesi kapsamındaki tüm etkinlik ve atölyelere toplam 73 çocuk katıldı.